Välkommen till Cognacsskolan

En serie filmer där du lär dig det mesta om denna ädla dryck

Välkommen

Välkommen till Grönstedts Cognacskola med den prisbelönte sommelieren Totte Steneby. I den här filmen lär han dig grunderna om Grönstedts Cognac, du får bland annat reda på hur drycken får sin färg och en hel del annat spännande. I de övriga filmerna går han till exempel igenom hur du kan kombinera Cognac med olika tillbehör och hur man klassificerar drycken.

yJ-v7c5ln-4
/cognacsskolan/v%C3%A4lkommen
Olika sorters cognac

För att en cognac ska bli en cognac krävs det att den har lagrats på fat i minst två år. Cognac delas in i klasser beroende på hur länge den legat på fat och åldrats. I grunden finns det fem klasser, ibland nämns fler men de är mycket ovanliga. Givetvis brukar de äldre räknas som bättre, men som sommelier Totte Steneby kan berätta passar olika cognacer bra för olika ändamål.

Klass Lag Realitet Grönstedts
VS 2,5 år 3-5 år Grönstedts *** VS
VSOP 4.5 år 5-10 år Grönstedts VSOP Monopole
VO 4.5 år 6-15 år Grönstedts VO Heritage
XO, Extra 6.5 år 15-35 år Grönstedts XO Authentique & Extra Prestige
8IeZ05zWicc
/cognacsskolan/olika-sorters-cognac
Smaka på cognac

Hur lär man sig egentligen att känna igen en cognac till utseendet och hur smakar man av den på bästa sätt? Det är till exempel så att man känner igen åldern på cognacen genom dess färg - ju mörkare desto äldre. Givetvis är glaset en viktig del, men vilket glas ska man då ha – kupa eller tulpan? Svaret är att båda har sina fördelar, kupan ger drycken en större yta som ger i från sig mycket doft men med lite mer ton av alkohol. Tulpanen å andra sidan bättre på att fånga upp subtila dofter – en smaksak helt enkelt!

BuaCfnqNj4c
/cognacsskolan/smaka-p%C3%A5-cognac
Inte bara en avec

Hur ska man bäst avnjuta av sin cognac? Visst smakar den fint att njuta för sig själv eller som avec, men det finns så många sätt att avnjuta denna komplexa dryck. Visste du till exempel att tillbehören du väljer till din cognac faktiskt kan påverka smaken på ett positivt sätt och lyfta fram andra toner och nyanser? Vi hoppas du lärt dig något som gör att du får ut ännu mer av din cognacsupplevelse och kanske kommer du nu att ställa fram en bit svensk hårdost nästa gång du tar fram din Grönstedts?

cyQ5LtH5SNc
/cognacsskolan/inte-bara-en-avec

Cognacs-quizet

Testa dina kunskaper genom att svara på vårt kluriga quiz