Grönstedts Sommelier Award

Konsten att utveckla en klassikerKonsten att utveckla en klassiker
Grönstedts Sommelier Award 2014 är avgjord. Med en jury bestående några av Sveriges bästa smakbedömare, blev Grönstedts Sommelier Award inte bara en hyllning till bra cognac utan också en inblick i kommande smaktrender och nya smakupplevelser.

Tävlingen
Grönstedts Sommelier Award är ett initiativ för att hitta nya talanger, bygga kunskap och säkra utvecklingen inom svensk dryckestradition. Grönstedts master blender, David Croizet, bjöd in de bästa löftena bland Sveriges nytänkande sommelierer i utvecklingen av en årlig klassiker: Grönstedts National.
De tävlande fick först i uppgift att i text formulera sina visioner och tankar om Grönstedts National 2014. Därefter fick de med hjälp av ett antal olika destillat blanda och ta fram en cognac som speglade deras idéer.

Vinnarna
Hugo Danneholm och Stephanie Giertta lyckades tolka och fördjupa den klassiskt svenska smaken. De tillförde också moderna nyanser och lyfte Grönstedts National till något nytt. Ett bra bevis på hur förnyelse och tradition kan mötas i en perfekt harmoni.Lansering i samband med nationaldagen
Enligt tradition så lanseras Grönstedts National i samband med nationaldagen den 6 juni. Årets upplaga blir tillgänglig redan den 2 juni på Systembolaget. Upplagan är begränsad till 1500 flaskor.

Juryn motivering
Vinnarna har visat en god förståelse för själva hantverket. De har också hanterat de olika komponenterna och deras unika karaktärer på ett känsligt och balanserat sätt. Slutligen har de lyckats översätta och tolka sin vision till en blandning som andas elegans och finess.
Tävlingen avslutades med en prisutdelning för att fira resultatet, kandidaterna och självklart vinnarna.

Stort tack till de tävlande:

  • Åsa Sjölander (Grythyttan)
  • Arvid Sundström (Grythyttan)
  • Hugo Danneholm (Gustibus)
  • Stéphanie Giertta (Gustibus)
  • Alexander Öberg (Restaurangakademien)
  • Molly Moberg (Restaurangakademien)
  • Caroline Jonsson (Vinkällan)
  • Tommy Söderquist (Vinkällan)