Cognac, en god historia

Från sjöfarare genom överklassen till äkta cognac

HISTORIERNA OM COGNACENS ursprung är många. Vi vet att man sedan århundraden har destillerat vin till en starkare brygd. Men säkert är att den fina dryck vi idag känner som cognac har sitt ursprung på 1500-talet. Holländska köpmän på besök i Frankrike upptäckte att vinet i området var utsökt, men att det också fanns klara fördelar med att destillera det. Brandewijn, som drycken kallades, visade sig både få längre hållbarhet och tog mindre plats i transporter, något som verkligen passar handelsmän. Från början var det nog tänkt att det skulle hällas vatten i destillatet igen för att få ett vanligt vin, men snart stod det klart att Brandewijn var gott nog som det var. Så var cognacens förfader född.


NU ÄR VI riktigt nära det vi idag kallar cognac. Under 1600-talet sköt efterfrågan i höjden och samtidigt skedde det en rad förbättringar av drycken. Fransmännen började dubbeldestillera och dessutom lagra på det viktiga ekfatet. I ungefär samma veva insåg man också att vissa områden lämpade sig bättre än andra. Både Grande och Petite Champagne i cognac-distriktet höjde sig över sina grannar vad det gällde utmärkta druvor för ändamålet.

“Drycken blir snabbt populär
inom societeten”

I Sverige börjar det “franska brännvinet” blir riktigt populärt först under 1700-talet. Det är beresta adelsmän som lagt sig till med vanan att dricka cognacen nere på kontinenten som tar med sig den hem. Drycken blir snabbt populärt inom societeten. Något så gott spred sig självklart fort genom samhällslagren och snart ville alla smaka.


POPULARITETEN LEDDE TILL att plagiaten blev många och mindre nogräknade sprithandlare blandade till sina egna varianter med en minimal del äkta cognac i. Detta ofog pågick under hela 1800-talet då den stackars konsumenten kunde få lite vad som i sitt glas. Så kunde det ju bara inte fortsätta. 1909 antogs det geografiska området som avgränsar cognacsproduktionen och 1938 klubbades så slutgiltligen AOC (Appellation d’Origine Contrôlée), reglerna som avgör vad som är en riktig cognac. Något som Grönstedts är stolta att leva upp till. Så ett är säkert – alltid när du väljer en Grönstedts cognac vet du att det är den äkta varan.