Historien om Grönstedts

Över 150 år av genuin Svensk tradition

HUR ÄR DET möjligt att en traditionellt fransk dryck hittat sitt hem i den kalla Norden? Vad har gjort att en så främmande fågel funnit en plats i våra svenska hjärtan och utgjort en del av vår dryckeshistoria i över 150 år? Och dessutom lyckats bibehålla sin popularitet och ständigt finna nya kunder. Välkommen till historien om Grönstedts – en svensk nationalklenod.

År 1824 anlände leksandssonen Johan Daniel Grönstedt till Stockholm fast besluten om att göra sig ett namn i den stora staden. Efter tolv år på olika restauranger och etablissemang bestämde sig den då 28-årige Johan Daniel att ta över en källare i Gamla Stan som fungerade som såväl krog som vinhandel. Den driftige unge mannen skapar sig snabbt ett rykte för sina goda drycker.


EFTER FLERA FRAMGÅNGSRIKA år kom en ny milstolpe i karriären – 1846 öppnades en ny butik. Och samband med det blandade Johan Daniel Grönstedt sin första cognac under eget namn.

“Allt för att fortsätta ge svensken
sin favorit-cognac”

Faktum är att Grönstedts är den enda cognacen i världen som tillåtits att lagra sina produkter utanför den franska regionen. Men 2008 togs dock beslutet att flytta tillverkningen närmare produktens ursprung, nämligen till Cognac, närmare såväl råvaror som tillverkningsprocess. Med i flytten kom givetvis, det över 60 år gamla, 18 000 liters fat som fått namnet Grönstedts reserv, den traditionella platsen för lagringen. Och givetvis fortsätter vi att tillverka Grönstetds på precis samma sätt som alltid. Allt för att fortsätta ge svensken sin favorit-cognac.


GRÖNSTEDTS COGNAC BLEV snabbt en succé och Johan Daniel Grönstedt räknas i dag som den svenska cognacens fader och produkten av hans slit är än i dag svenskarnas stora favorit. Traditionellt har blandning och lagring av Grönstedts skett i Sverige, men självklart alltid med en bas av klassiska franska råvaror. Som för så många andra svenska spritmärken har Reimersholme varit en av de klassiska tillverkningsplatserna, men genom åren har såväl Årsta som Södertälje blivit en del av Grönstedts stolta tradition.


Ett nytt kapitel tar vid 2014 då Grönstedts lanserar sin första Champagne. Precis som cognac blandas även Champagne med fingertoppskänsla och rätt mängd av klassiska franska råvaror. Arvet efter Johan Daniel Grönstedt lever vidare då en ny svenskfransk klassiker ser dagens ljus för första gången.